top of page

VITAMINI

Šta su vitamini?


Vitamini su organska jedinjenja koja su esencijalna u vrlo malim količinama i neophodna za održavanje normalne fiziološke funkcije npr. rast, reprodukcija.

Vitamini imaju na stotine uloga u ljudskom telu. Pomažu u jačanju kostiju, lečenju rana i osnaživanju imunološkog sistema. Oni takođe pretvaraju hranu u energiju i popravljaju oštećene ćelije.

Vitamini su nutrijenti koje naše telo treba kako bi funkcionisalo i moglo da se bori protiv bolesti. Poznavanje različitih vrsta i razumevanje svrhe ovih vitamina važni su za dobro zdravlje.



VITAMINI


Biotin povećava snagu noktiju i promoviše zdravlu kosu. Takođe funkcioniše u proizvodnji i korišćenju masti i aminokiselina.

Holin obavlja vitalnu funkciju u pravilnom metabolizmu masti i aminokiselina. Holin je takođe neophodan za stvaranje kritičnog neurotransmitera acetilholina i glavnih komponenti naših ćelijskih membrana, kao što su fosfatidilholin (lecitin) i sfingomijelin.

Niacin je jedan od esencijalnih molekula u ljudskom telu. Uključen je u mnoge ćelijske procese, uključujući proizvodnju energije, popravku ćelija, popravku DNK i optimizaciju ukupne ćelijske funkcije.

Pantotenska kiselina igra ključnu ulogu u korišćenju masti i ugljenih hidrata u proizvodnji energije i proizvodnji nadbubrežnih hormona i crvenih krvnih zrnaca.

Riboflavin funkcioniše u dva vitalna enzima uključena u proizvodnju energije.

Tiamin je neophodan za proizvodnju energije u svakoj ćeliji tela, posebno u srcu i mozgu.

Vitamin A je neophodan za pravilnu vizuelnu funkciju, aktivnost imunog sistema, rast i razvoj, reprodukciju i integritet kože i sluzokože.

Vitamin B6 je uključen u formiranje proteina i strukturnih jedinjenja, hemijskih transmitera u nervnom sistemu, crvenih krvnih zrnaca i u održavanju hormonske ravnoteže i pravilne imunološke funkcije.

Vitamin B12 radi sa folnom kiselinom u sintezi DNK, crvenih krvnih zrnaca i mijelinskog omotača.

Vitamin C pomaže našem telu da proizvodi kolagen, primarnu proteinsku supstancu ljudskog tela. Takođe je ključan za imunološku funkciju.

Vitamin D stimuliše apsorpciju kalcijuma i ključan je za pravilno funkcionisanje imuniteta.

Vitamin E funkcioniše prvenstveno kao antioksidans ili zaštita od oštećenja ćelijskih membrana.

Vitamin K je dobro poznat po proizvodnji faktora zgrušavanja i neophodan je za izgradnju zdravih kostiju i pravilnu imunološku funkciju.



Za šta su nam vitamini potrebni?


Mikronutrienti pomažu našem telu da iskoristi makronutriente i podržavaju mnoge procese koji se odvijaju u organizmu, kao što su: • Regulacija krvnog pritiska • Regulacija šećera u krvi

• Funkcija mozga • Varenje • Rast i razvoj • Funkcija srca • Proizvodnja hormona • Imunološka funkcija • Metabolizam lekova i toksina • Kontrakcije mišića • Funkcija nervnog sistema • Metabolizam proteina, ugljenih hidrata i masti • Formiranje crvenih krvnih zrnaca • Reprodukcija • Ukus i miris • Vid • Zarastanje rana



Vitamini u ishrani


Obično je bolje da hranljive materije koje su nam potrebne dobijamo iz hrane, a ne iz suplemenata. Celovite namirnice osim potrebnih vitamina sadrže i druge korisne materije kao što su vlakna.


IZVORI VITAMINA


Rastvorljivi u vodi:


B-1: grašak, sojino mleko, lubenica, meso, pečurke

B-2: zeleno lisnato povrće, mleko, jogurt, sir, integralne žitarice, bademi

B-3: živinsko meso, riba, obogaćene i integralne žitarice, pečurke, krompir

B-5: piletina, brokoli, avokado, pečurke

B-6: orašasti plodovi, meso, riba, mleko, mahunarke, tofu i drugi proizvodi od soje, banane

B-7: jaja, soja, riba

B-9: žitarice, špargle, spanać, brokoli, mahunarke (grašak i leblebija), pomorandže

B-12: meso, riba, mleko, sir, mleko, džigerica

Vitamin C: agrumi, krompir, brokoli, paprika, spanać, jagode, paradajz, kivi


Rastvorljivi u mastima:


Vitamin A: govedina, džigerica, jaja, škampi, riba, obogaćeno mleko, slatki krompir, šargarepa, bundeva, spanać, mango

Vitamin D: obogaćeno mleko i žitarice, masna riba, riblje ulje, jaja

Vitamin E: nerafinisana biljna ulja, zeleno lisnato povrće, integralne žitarice, bademi, orasi, soja, banane

Vitamin K: kupus, žumance, mleko, spanać, brokoli, kelj, špargla, prokelj, soja, paradajz

214 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page