top of page

PROBIOTICI I PREBIOTICI


Ukratko, probiotici su korisne bakterije, a prebiotici su hrana za ove bakterije.


Probiotici su žive bakterije koje se nalaze u određenim namirnicama ili suplementima i mogu pružiti brojne zdravstvene prednosti. Sadrže žive mikroorganizme namenjene održavanju ili poboljšanju "dobrih" bakterija (normalne mikroflore) u telu.


Prebiotici potiču iz vrsta ugljenih hidrata (uglavnom vlakana) koje ljudi ne mogu da svare. Prebiotici deluju kao hrana za crevnu mikrofloru i koriste se sa namerom da se poboljša ravnoteža ovih mikroorganizama.





Crevne bakterije, koje se zajednički nazivaju crevna flora ili crevna mikrobiota, obavljaju mnoge važne funkcije u telu.

Konzumiranje uravnoteženih količina i probiotika i prebiotika može pomoći da se obezbedi pravi balans ovih bakterija kako bi crevna mikrobiota bila zdrava.


Dobre bakterije u digestivnom traktu pomažu u zaštiti od štetnih bakterija i gljivica.

Pored toga, neke crevne bakterije formiraju vitamin K i kratkolančane masne kiseline. Kratkolančane masne kiseline su glavni izvor hranljivih materija za ćelije koje oblažu debelo crevo. Promovišu jaku barijeru creva koja pomaže u sprečavanju štetnih supstanci, virusa i bakterija.


Uticaj hrane na crevnu mikrobiotu


Hrana koju jedemo igra važnu ulogu u ravnoteži dobrih i loših crevnih bakterija. Ishrana sa visokim sadržajem šećera i masti negativno utiče na crevne bakterije i može doprineti rezistenciji na insulin.

Kada redovno hranimo "loše" bakterije, njihov broj će brže rasti bez dovoljno korisnih bakterija koje bi ih sprečile u tome.

Štetne bakterije i nezdrava crevna flora takođe su povezani sa višim indeksom telesne mase (BMI).

Antibiotici mogu izazvati trajne promene u određenim vrstama bakterija, posebno kada se uzimaju tokom detinjstva i adolescencije.


Namirnice koje sadrže probiotike


-jogurt sa aktivnim kulturama

-iseli kupus

-kimchi

-kombucha

-kefir

-turšija

-kiseli krastavčići

-tempeh


Namirnice koje sadrže prebiotike


-mahunarke kao što su pasulj i grašak

-ovas

-banane

-bobičasto voće

-artičoke

-špargla

-maslačak

-beli luk

-praziluk

-luk

-kakao

793 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page