top of page

MIGRENA I ISHRANA

Migrene umeju da budu jako iscrpljujuće, pa može biti korisno identifikovati i izbeći potencijalne okidače. Za neke ljude, pokretači migrene mogu uključivati određenu hranu ili vrstu hrane.

Nasuprot tome, neke namirnice mogu smanjiti učestalost migrenskih glavobolja ili ublažiti njihove simptome. Iako ne postoji „dijeta protiv migrene“, možemo smanjiti učestalost i jačinu glavobolje praćenjem onoga što jedemo.


Hrana koju treba jesti tokom napada migrene


Kofein je supstanca koja može pomoći u lečenju migrene. Međutim, postoji tanka linija između količine kofeina koja bi mogla da smanji migrenske glavobolje i previše kofeina, što bi moglo da izazove simptome odvikavanja od glavobolje.

Ljudima koji imaju migrene preporučuje se da ograniče dnevni unos kofeina na 200 miligrama. Međutim, vredi napomenuti da je redovno konzumiranje više od 100 mg kofeina dnevno faktor rizika za glavobolje.


Konzumiranje blage hrane sa spiska odobrenih namirnica u nastavku može vam pomoći u otklanjanju i ublažavanju glavobolje.


Hrana koja može pomoći u prevenciji migrene


Zdrava ishrana može pomoći u prevenciji migrene. Zdrava ishrana treba da se sastoji od svežih namirnica, uključujući voće, povrće, žitarice od celog zrna i nemasne proteine.

Manje je verovatno da će sveža hrana imati dodane konzervanse kao što je mononatrijum glutamat. Konzervansi mogu izazvati migrene kod nekih osoba, tako da izbegavanje hrane koja ih sadrži može pomoći.

Namirnice koje mogu pomoći u borbi protiv glavobolje ne sadrže konzervanse, kvasce, arome i druge supstance koje su potencijalni okidači, kao što su nitriti i fenilalanin.



Ugljeni hidrati


Namirnice koje treba jesti:

-Većina žitarica, osim onih koje sadrže orašaste plodove, sušeno voće ili aspartam

-Sočni hlebovi kao što je banana hleb ili proja sa tikvicama

-Raženi ili drugi hlebovi od celog zrna žitarica


Namirnice koje treba izbegavati:

-Aromatizirani krekeri i čipsevi sa sirom i ostalim veštačkim ukusima

-Svež beli hleb

-Pizza



Biljni i životinjski proteini


Namirnice koje treba jesti:

-Govedina, piletina, riba, jagnjetina, svinjetina, ćuretina ili teletina

-Maka

-Seme bundeve, semena susama, semenke suncokreta bez aroma


Namirnice koje treba izbegavati:

-Goveđa, pileća i svinjska džigerica

-Pohovano i marinirano meso

-Orašasti plodovi i puteri od orašastih plodova




Povrće i voće


Namirnice koje treba jesti:

-Sveže povrće

-Sveže voće


Primeri preporučenog povrća uključuju zelenu salatu, paprike, tikvice, svež krompir, šargarepu i karfiol.


Namirnice koje treba izbegavati:

-Instant pire krompir

-Sušeno voće koje sadrži konzervanse sulfita

-Agrumi

-Lima pasulj

-Luk

-Kiseli kupus


Neko voće takođe može sadržati polen ili druga jedinjenja koja mogu izazvati oslobađanje histamina što može izazvati migrenu. Primeri uključuju pomorandže, grejpfrut, maline i šljive.



Prelivi i sosevi Namirnice koje treba jesti: -Domaći umaci napravljeni od svežih sastojaka bez veštačkih aroma -Prelivi za salatu od ulja i destilovanog sirćeta Namirnice koje treba izbegavati: -Unapred upakovani umaci, kao što su salsa, alfredo sos ili umaci od senfa Mnogi flaširani prelivi za salatu i prethodno upakovani dipovi sadrže aditive i konzervanse koji mogu izazvati migrene. Aditivi koje treba izbegavati uključuju MSG, nitrite i aspartam. Odležani sir i crno vinsko sirće takođe mogu doprineti migrenama, pa je najbolje ograničiti njihovu potrošnju.



Ostali saveti za prevenciju


Konzumiranje više manjih obroka tokom dana takođe može pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i sprečavanju gladi, što može izazvati migrene kod nekih ljudi. Nutritivni pristup ishrani može pomoći osobi da održi i zdravu težinu. Prekomerna težina može povećati verovatnoću migrene ili pogoršati simptome.



1,083 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page