top of page

KAKO SE HRANITI NA SLAVLJIMA


U toku praznika često se okupljamo sa porodicom, prijateljima i kolegama kako bismo konzumirali zajedničke obroke i proslavili uz hranu, piće i dobro raspoloženje. Bilo da ste vi domaćin, odlazite kod nekoga u goste ili je u pitanju odlazak u restoran, zajedničko kod sve praznične hrane je da je ona skoro u 100% slučaveja kaloričnija od one hrane koju obično jedemo.


Zajedničko konzumiranje hrane ima mnogo prednosti u poređenju sa samostalnim konzumiranjem obroka. Glavna prednost je socijalna interakcija za koju psiholozi kažu da je važna za mentalno zdravlje. To nije dobro samo za mentalno zdravlje, dobro je i za povezivanje i za jačanje odnosa sa porodicom i prijateljima.


Ipak, mnoge osobe dobiju na kilaži u toku praznika jer se pomalo zanesu dobrim raspoloženjem i nisu svesni šta su i u kojoj količini pojeli. Kada konzumiramo veliku količinu kalorične hrane a ne trošimo kalorije kroz fizičke aktivnosti, neizbežno završavamo sa nepotrebnim povećanjem telesne težine tokom određenog vremenskog perioda.

Ovih 7 saveta mogu vam pomoći da ostanete fit tokom predstojećih praznika:




1. Ne idite na planirani ručak praznog stomaka


Najbolje je da započnete dan zdravim i uravnoteženim doručkom koji uključuje žitarice od celog zrna, proteine sa niskim sadržajem masti i povrće/voće. Izbegavajte da odlazite na planirani ručak praznog stomaka da biste sprečili prejedanje ili preterano konzumiranje svečanih poslastica.



2. Jedite do trenutka kada više niste gladni a ne dok ne osetite da ste potpuno siti


Potrebno je neko vreme da naše telo registruje da je stomak ispunjen do kraja. Ako jedete sve dok ne osetite da ste zaista siti, preješćete se. Jedite do trenutka kada nestane osećaj gladi, nakon toga napravite pauzu pa sačekajte i videćete da vam posle 10-15 minuta verovatno neće biti potrebno više hrane.



3. Birajte šta jedete


Još jedna caka je da budete oprezni u pogledu onoga što jedete. Birajte namirnice bogate vlaknima jer će vas one duže držati sitima.

Takođe, pre nego što počnete sa glavnim jelom ili desertom, pojedite veću količinu namirnica koje sadrže volumen uz minimalan broj kalorija kao što su salate, variva ili supe od povrća. Na ovaj način ćete se zasititi i ostaće manje mesta za veliko parče pite sa mlevenim mesom, nekoliko parčića pečenja ili puno sitnih kolača i torte.



4. Pijte vodu umesto slatkih pića


Jedan lak trik za ograničavanje unosa kalorija je da sledite jednostavno pravilo: Nemojte da unosite kalorije iz pića. U redu je da nazdravite sa čašom, dve vina ali ako popijete puno žestine uz nekoliko velikih čaša slatkog gaziranog pića unećete još dosta kalorija. Umesto flaše soka, gaziranog ili alkoholnog pića, odlučite se za nekoliko čaša vode.



5. Recite „kasnije“ ukoliko imate problema da kažete „ne“


Često, kada smo u gostima, domaćin nam sipa hranu u tanjir, insistirajući da jedemo više. Ako osećate da ne možete da kažete „ne“, pokušajte da kažete „kasnije“. Na ovaj način nećete biti nepristojni i nadam se da se vaš domaćin neće setiti da vas pritisne da jedete više.



6. Jedite polako


Jedite polako i fokusirajte se na druženje, a ne na jelo. Sporo konzumiranje hrane omogućava našem telu vreme da registruje da nam je dosta i da se ne prejedamo.



7. Dobro osmislite trpezu


Ukoliko ste vi domaćin, olakšajte svojim gostima tako što ćete im ponuditi zdravija jela. Počnite tako što ćete poslužiti puno povrća kao prilog i salate. Pripremite ugljene hidrate sa visokim sadržajem vlakana kao što su integralni pirinač i hleb od celog zrna.

Kada servirate meso, birajte nemasno meso a ne masne komade. Uklonite kožicu sa živine pre kuvanja. Izbegavajte prženje u dubokom ulju a umesto toga pripremajte na pari, pecite u rerni ili na roštilju i kuvajte hranu.




Zajednička ishrana je vid slavljenja života, a ništa ne slavi život više od ukusne hrane koja promoviše zdravlje. Ostanite zdravi i u formi tako što ćete jesti mudro i pronaći vremena da ostanete fizički aktivni tokom praznika.

Čak i ako se desi da pojedete veću količinu hrane važno je da upamtite da nema potrebe da se osuđejete ili da se osećate loše. Budite sigurni da se skoro svima to dešava i da već sutra možete da se vratite u kolosek i jedete kao i obično.

409 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page