top of page

KAKO PRAVILNO KUPOVATI NAMIRNICE ? 🛒



Ova tema se izdvojila kao najdiskutabilnija u poslednje vreme. U teoriji, nije mnogo teško odvojiti zdravu od ne tako zdrave hrane ali na šta zapravo treba da obratimo pažnju i gde ustvati najviše grešimo kada u supermarketima kupujemo gotove proizvode?

Evo nekoliko stvari od kojih, za početak, nije loše da podjemo...


🔹Neka što manje namirnica na sebi ima BAR-KOD. Potrudite se da 80% namirnica koje kupujete budu sezonsko povrće i voće, meso, jaja i mlečni proizvodi po mogućstvu od domaćih proizvodjača


🔹Naučite da čitate SASTAV artikla. Na poledjini arikla postoji spisak namirnica koje ulaze u njegov sastav, po pravilu prvo je napisana namirnica koja je procentualno najzastupljenija pa tako redom do one koja je najmanje zastupljena. Ako na artiklu piše npr. “pločice od heljdinog brašna” to ne mora nužno da znači da je 100% heljdino brašno (vrlo često to bude 10%). Počnite da čitate, začudićete se koliko sastav zapravo odskače od samog imena namirnice. U sastavu se takodje krije da li artikal sadrži TRANSMASTI!


🔹Vodite računa o EMULGATORIMA. Emulgatori su materije koje povezuju vodene i masne sastojke u emulziji i sprečavaju njihovo razdvajanje i taloženje. Uz to, poboljšavaju teksturu i ukus hrane. Postoji mnogo spiskova sa štetnim i manje štetnim emulgatorima. Na vama je da se potrudite da birate namirnice na kojima ih ima što manje ili ih uopšte nema. Sve što počinje sa E je emulgator (primer kancerogenih emulgatora: E123, 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239)



🔹Obratite pažnju na VEŠTAČKE ŠEĆERE. Na svim artiklima čitajte sastav, šećer ima mnogo drugih imena kao što su: glukozno-fruktuzni sirup, saharin itd. Ovi veštački šećeri se dodaju u mnogobrojne namirnice kako bi im dali bolji ukus i duži rok trajanja, konzumiranjem ovih i sličnih veštačkih šećera povećavamo rizik za dobijanje mnogih bolesti medju kojima je insulinska rezistencija, dijabetes tipa 2, kancer itd.

329 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page