top of page

DA LI TREBA KOMBINOVATI MESO I KROMPIR?


Postoji mnogo zabluda u vezi sa kombinovanjem hrane a jedna od najpopularnijih je upravo ta da se ugljeni hidrati i proteini ne smeju jesti zajedno.

Argument za takve teorije zasniva se na tome da različita vrsta hrane zahteva različite enzime za varenje. Na taj način se navodno smanjuje apsorpcija određenih makronutrijenata dok drugi duže ostaju u organima za varenje zbog čega se skupljaju toksini koji izazivaju razne hronične bolesti.

Ova zabluda je zasnovana na tome da je hrana podeljena na kiselu, baznu i neutralnu. Kisele namirnice su u ovam slučaju proteini a neutralna ugljeni hidrati. Kombinovanjem te dve vrste namirnica se navodno stvara kisela sredina koja je štetna za naše zdravlje.


NE POSTOJE NAUČNI DOKAZI KOJI POTVRĐUJU OVU TEORIJU


Izvršena su istraživanja koja su dokazala da su i kod ovakvog kombinovanja namirnica i kod osoba koje su jele “normalno” rezultati bili isti. Osim toga, postoji veliki broj namirnica koje prirodno sadrže i proteine i ugljene hidrate (pasulj, leblebija, brokoli itd.) koje takođe konzumiramo bez problema.


Uprkos ovoj zabludi, bilo bi dobro da svi kao nacija više konzumiramo raznovrsno povrće a ne samo krompir (iako je on nutritivno kvalitetna namirnica) uključujući i sveže salate.


Jedina dobra strana razdvajanja jedne grupe namirnica od druge je ta da možemo da budemo sigurni koja nam tačno namirnica nije prijala nakon što smo je pojeli.


Bitno je da naša ishrana bude RAZNOVRSNA!

Važno je da imamo pravilan dnevni unos kcal i da napravimo pravilnu raspodelu makronutrijenata u zavisnosti od uzrasta, pola, stepenom fizičke aktivnosti kao i cilja koji želimo da postignemo.

242 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page