top of page

DA LI I KOLIKO VOĆA SMEMO DA JEDEMO AKO ŽELIMO DA SMRŠAMO🍒?




Za početak, umesto što brinemo da li šećeri iz voća goje bolje je da povedemo računa u ogromnoj količini rafinisanih šećera koje sadrže ostale namirnice koje svakodnevno konzumiramo. Rafinisanih šećera nema samo u kupovnim slatkišima, ima ih i u kupovnim sokovima, kečapu, dresinzima, u brzoj hrani i raznim grickalicama. Ukoliko povedemo računa o takvim stvarima garantujem da voće uopšte neće otežavati u gubljenju kilograma.


Voće sadrži veliki procenat vode kao i vitamine, minerale i dijetetska vlakna. Upravo zbog toga je dobro za nas i naše zdravlje. Vlakna su ta koja nam podstiču dobro varenje i pružaju nam duži osećaj sitosti 👌🏼. Činjenica je da voće sadrži fruktozu poznatiju kao “voćni šećer” koja je iz nekog razloga dosta ozloglašena. Fruktoza je nesumnjivo korisna za naš organizam ukoliko se unosi u pravo vreme i u pravim količinama. Ukoliko se unosi u umerenim dozama, ne zahteva insulin za metabolisanje pa je samim tim i pogodna za osobe sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom. Ni sa jednom namirnicom ne treba preterivati, ako tako gledamo, svaka namirnica uključujući i voće, može da goji.


Ne poznajem ni jednu osobu koja se ugojila konzumiranjem voća ali poznajem mnogo osoba koje su se ugojile prekomernim unošenjem rafinisanih šećera.


Porcije voća treba prilagoditi osobi u zavisnosti od pola, godina, zdravstvenog stanja itd. Dnevna preporuka je 2 do 3 porcije voća.

Porcije prilagodite sebi i svom dnevnom unosu makronutrijenata i kcal i uživajte bez griže savesti.

165 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page