top of page

AUTOFAGIJA

Šta je autofagija?


Autofagija je način na koji telo čisti oštećene ćelije, kako bi se regenerisale i nastale novije, zdravije ćelije.

„Auto” znači sopstvo, a „fagija” znači jesti. Doslovno značenje autofagije je „samo-jedenje“.


Autofagija je evolutivni mehanizam samoodržanja kroz koji telo može da ukloni disfunkcionalne ćelije i da reciklira njihove delove. To je recikliranje i čišćenje u isto vreme.


Autofagija se javlja kada su ćelije tela lišene hranljivih materija ili kiseonika ili ako su na neki način oštećene.


Autofagija je proces recikliranja koji maksimalno koristi već postojeće energetske resurse ćelije. Proces se ubrzava kada telo mora maksimalno da iskoristi ove resurse jer ih ćelije ne dobijaju iz spoljašnjeg izvora.


Sa autofagijom, ćelija u suštini jede sebe da bi preživela.




Benefiti autofagije


Glavne prednosti autofagije dolaze u obliku principa protiv starenja. U stvari, to je najpoznatiji način na koji telo vraća biološki sat unazad i stvara mlađe ćelije.


U periodu gladovanja autofagija održava telo tako što razlaže ćelijski materijal i ponovo ga koristi za neophodne procese.


Na ćelijskom nivou, benefiti autofagije uključuju:


-uklanjanje toksičnih proteina iz ćelija koje se pripisuju neurodegenerativnim bolestima, kao što su Parkinsonova i Alchajmerova bolest

-recikliranje zaostalih proteina

-obezbeđivanje dovoljne količine energije za one ćelije koje se mogu popraviti

-podstiče regeneraciju i zdrave ćelije

-može imati ulogu u prevenciji ili lečenju raka.


Autofagija opada kako starimo, što znači da nam ćelije koje više ne vrše svoju funkciju mogu naštetiti tako što će se razmnožavati.


Svi karcinomi počinju od neke vrste defektnih ćelija koje telo treba da prepozna i ukloni, često koristeći autofagične procese. Zato neki istraživači razmatraju mogućnost da autofagija može smanjiti rizik od raka.



Kako indukovati autofagiju


Autofagiju možemo izazvati tako što ćemo svoje ćelije izložiti stresu i staviti ih u režim preživljavanja. Važno je napomenuti da ovaj proces ne može biti održiv na duže staze i da se ne preporučuje kod osoba koje pate od određene hronične ili akutne bolosti kao ni trudnicama, doiljama, dijabetičarima itd.

Autofagija se možete izazvati kroz:


Post: Post podrazumeva prestanak konzumiranja bilo koje hrane na određeno vreme. U toku posta dozvoljeno je piti samo vodu i nezaslađene biljne čajeve. Post lišava telo hranljivih materija, primoravajući ga da prenameni ćelijske komponente.

Kalorijski deficit: Ograničavanje kalorija podrazumeva smanjenje broja energetskih jedinica koje telo troši. Umesto da telo potpuno lišite kalorija (kao kod posta), ovde ih ograničavate. Ograničavanje kalorija tera ćelije u autofagiju da bi nadoknadile izgubljene hranljive materije.

Prelazak na ishranu sa visokim sadržajem masti i malo ugljenih hidrata: Poznata keto dijeta menja način na koji telo sagoreva energiju, tako da umesto sagorevanja ugljenih hidrata ili šećera za energiju, sagoreva masti. Ketogena dijeta može pokrenuti autofagiju.

Vežbanje: Fizička aktivnost stimuliše procese kao što je naprezanje skeletnih mišića. Vežbanje može izazvati autofagiju, u zavisnosti od vrste vežbi i njihovog intenziteta.



Koliko dugo moramo da postimo da bi došlo do autofagije?


Studije rađene na životinjama sugerišu da autofagija može početi između 24 i 48 sati posta. Nije prikupljeno dovoljno istraživanja o idealnom vremenu za pokretanje ljudske autofagije.


Ako razmišljate o značajnim promenama u ishrani, poput posta najbolje je da se prethodno konsultujete sa lekarom. Iako post može biti dobar za neke ljude, može ugroziti zdravlje drugih.



Povremeni post 16/8


Praktikovanje povremenog posta 16/8 uključuje ograničavanje unosa hrane i pića koja sadrže kalorije na postavljeni period od 8 sati dnevno. Uzdržavate se od hrane preostalih 16 sati, iako je i dalje dozvoljeno da pijete vodu i druga bezkalorična pića, poput obične kafe ili čaja.


Ovaj ciklus možete ponavljati onoliko često koliko želite - od samo jednom ili dva puta nedeljno do svakog dana.


Popularnost ove metode posta je uveliko porasla među onima koji žele da izgube težinu. Veruje se da povremeni post 16/8 pokreće autofagiju, poboljšava kontrolu šećera u krvi i produžava dugovečnost.


Generalno se smatra manje restriktivnim i fleksibilnijim od mnogih drugih načina.

1,038 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page