top of page

13 SAVETA KAKO SE HRANITI POSLE PRAZNIKA šŸ„—

Obzirom da je protekla godina bila teÅ”ka, normalno je da smo jedva dočekali praznike tokom kojih smo se konačno opustili, okupili sa svojim najbližima i dali sebi oduÅ”ka Å”to se tiče ishrane. To smo stvarno zaslužili! Na trpezama se već skoro punih mesec dana kod većine nalaze divna tradicionalna jela i kolači kojima retko ko je odoleo. Sada je ipak doÅ”ao trenutak kada smo shvatili da je vreme da se vratimo ili počnemo da se hranimo zdravije jer ovim tempom do proleća možemo znatno da povećamo broj kilograma i procenat potkožnog masnog tkiva.

Surova istina je da ne postoji magična pilula koja će vam preko noći pomoći da se reÅ”ite osećaja nadutosti, viÅ”ka kilograma i malaksalosti usled velike količine praznične hrane koju ste uneli u proteklom periodu ali usvajanjem malih navika možemo se osećati vitkije, možemo poboljÅ”ati metabolizam, varenje, osloboditi se osećaja nadutosti i usput izgubiti nagomilane kilograme!

Ne treba da vas grize savest za praznični period i hranu koja ga je ispratila, treba shvatiti da su praznici proÅ”li i da je vreme da promenimo svoje navike a evo i smernica koje će vam sigurno biti od koristi!


1. POKRENITE SE!

Retko ko u ovom periodu godine ima želju da počne da ide u teretanu ali to ne treba da znači da vreme treba da provodimo u krevetu ili na kauču. Koristite svaku moguću priliku da se aktivirate. Probajte da idete peÅ”ke mnogo viÅ”e nego prevozom i kolima, radije koristite stepenice nego lift, igrajte se sa svojom decom, Å”etajte kućne ljubimce, trčite, skačite, Å”etajte, uzmite kafu za poneti i proÅ”etajte sa drugaricom umesto Å”to ćete popiti kafu kod kuće ili sesti u kafić. Ima toliko puno načina da se pokrenete, treba samo da se na to naterate. Da biste imali uvid u svoju dnevnu aktivnost možete da instalirate neku od aplikacija za brojanje koraka. Neki dnevni optimum bi trebalo da bude oko 10 000 koraka Å”to ne znači da od tog broja treba da počnete, počnite sa 5000, 6000 pa postepeno povećavajte broj koraka. Ne zaboravite da se svaki korak viÅ”e računa i da vam svaki korak viÅ”e znači!


2. VISOKOKALORIČNE NAPITKE ZAMENITE NAPICIMA BEZ I SA MALO KALORIJA!

U prazničnom periodu se pije dosta sokova, tople čokolade, Å”ejkova, kuvanog vina i alkohola. Svi ti napici su jako lepog i prijatnog ukusa ali obično i vrlo kalorični. Često zaboravimo da uračunamo ā€œtečne kalorijeā€ u svoj dnevni kalorijski unos pa dolazi do zabune. Mislimo da količinski ne jedemo toliko koliko se zapravo gojimo. Napici poput gore navedenih mogu da imaju i preko 500kcal u zavisnosti od sastojaka koji se za njihovu izradu koriste. Recimo da uz ručak i večeru popijemo po čaÅ”u gaziranog soka koji sadrži Å”ećer, uz doručak popijemo veliku Å”olju slatke tople čokolade sa Å”lagom, za užinu u kafiću naručimo plazma Å”ejk ili kapućino sa mlekom i Å”ećerom, i uveče popijemo nekoliko čaÅ”a kuvanog ili običnog vina. U ovom slučaju smo kroz napitke na dnevnom nivou uneli oko 1000kcal a da nismo ni osetili! Sve visokokalorične napitke zamenite vodom, čajevima, kafom i prirodnim sokovima. Vodu pijte pre svakog obroka i između njih. Ispijanjem vode pre obroka potencijalno smanjujemo količinu hrane koju ćemo pojesti. To svakako ne znači da se nalivamo, već da pijemo onoliko vode koliko nam prija. Ostale slatke napitke zamenite napicima bez i sa malo kalorija kao Å”to su nezaslađeni biljni i voćni čajevi i kafa. Možete koristiti nekalorijske zaslađivače poput stevije ukoliko želite. Osim toga, pijte prirodne ceđene sokove od 1-2 voćke i limunadu.


3. OBOGATITE SVOJU ISHRANU VLAKNIMA I PROTEINIMA

Ukoliko želite da smrÅ”ate, važno je da nivo Å”ećera u krvi bude stabilan kako biste sprečili tzv napade gladi i prejedanje. To ćete postići tako Å”to ćete svoju ishranu obogatiti proteinima i vlaknima. Da biste kontrolisali količinu i broj porcija u toku dana, odredite sebi 3 glavna obroka i 2 užine koje ćete rasporediti onako kako vama odgovara. Za duži osećaj sitosti, u svakom glavnom obroku kombinujte proteine sa vlaknima.


4. TUÅ IRAJTE SE TOPLOM VODOM PRE SPAVANJA

Koliko god suludo zvuči, deluje! Dobar san ima veliku ulogu u održavanju zdravog metabolizma, dobrog varenja i samim tim je saveznik svake dijete. Ukoliko spavate malo, budite se u toku noći ili je vaÅ” san u bilo kom smislu poremećen, veće su Å”anse da ćete imati muke sa skidanjem nagomilanih kilograma jer je vaÅ” organizam izložen stresu. Kako bi se izborilo sa stresom kojem je izloženo, najplastičnije rečeno, telo će tražiti viÅ”e energije putem hrane i skladiÅ”tiće je u masne naslage. TuÅ”iranjem toplom i vrućom vodom možemo uticati na bolji san, osim toga u ishranu možete da uvrstite namirnice bogate melatoninom.



5. JEDITE JABUKE

Osim Å”to su nam dostupne u ovo doba godine, jabuke su jak antioksidans, bogate su vitaminom C i B-6 koji održavaju nizak nivo holesterola i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Pored toga, jabuke sadrže veliku količinu vlakana pa će vam osim zdravlja pomoći i u dijeti.



6. UVRSTITE MAHUNARKE U ISHRANU

Mahunarke poput pasulja, sočiva, graÅ”ka i leblebija bogat su izvor proteina. Takođe je dokazano je da smanjuju upale, smanjuju nivo holesterola, povoljno utiču na metabolizam. Izvor su sporo varljivih, netopivih vlakana koja nam produžavaju osećaj sitosti.


7. REÅ ITE SE NADUTOSTI

Da li vam se čini da se broj pantalona koji nosite povećao za dva broja samo za vreme praznika? Velika količina soli i Å”ećera u prazničnim jelima utiču na zadržavanje vode u organizmu, nadutost i opstipaciju (zatvor) pa je normalno i da se osećate naduto ukoliko ste u proteklom periodu konzumirali prazničnu hranu. Sada je doÅ”ao red da se reÅ”ite nadutosti a evo i kako: unosite dovoljno tečnosti (voda je na prvom mestu) u organizam, isto tako svo voće i povrće koje je prirodno bogato vodom a tu spada zeleno lisnato povrće, zelena salata, spanać, celer, tikvice, krastavac, crno grožđe itd. Izbegavajte alkohol i hranu bogatu kofeinom. Takođe uvrstite biljne čajeve u ishranu, najbolje čaj od đumbira, aloje vere, komorača, maslačka i najpopularniji čaj od nane. Pojedini začini poput kima, origana, perÅ”una i cimeta će takođe pomoći u borbi protiv nadutosti. Uvrstite u ishranu i namirnice u koje se dodaju probiotici kao Å”to je jogurt, i prirodne probiotike: kefir, kimchi, kombuha.


8. JEDITE POTAŽE

Već smo rekli da treba da jedemo veliku količinu vlakana a potaži će nam u tome pomoći! USDA studije kažu da treba da unosimo između pet i devet porcija voća i povrća dnevno. Dodavanjem sezonskog povrća u potaže lakÅ”e ćemo uneti veću količinu povrća a samim tim i vlakana uz relativno mali broj kalorija.


9. UVRSTITE CHILLI PAPRIČICE U ISHRANU

Aktivna supsanca, kapsaicin, prisutna u paprikama daje im ljutinu. Osim toga, kapsaicin ima uticaj na termogenezu, odnosno stepen pretvaranja masti u toplotu. Telo, dakle u tom slučaju, efikasnije sagoreva sopstvene masti i snižava nivo masnoća i u krvi. Kapsaicin sadrži antiinflamatorna i gastroprotektivna svojstva, pomaže u održavanju zdravlja tela. Može pomoći osobama sa dijabetesom i može pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara i visokog krvnog pritiska.Postoje različite vrste papričica, a one najljuće sa najviÅ”e kapsaicina u sebi su meksičke halapenjo papričice.

Ipak, osobe koje primaju određenu terapiju kao i deca, trudnice i doilje treba da se savetuju sa lekarom oko količine ljutih papričica koje smeju da konzumiraju!




10. JEDITE TAMNU ČOKOLADU

Tokom praznika smo jeli velike količine torti, kolača, slatkiÅ”a i generalno Å”ećera. Sada je vreme da te slatkiÅ”e zamenimo zdravijom alternativom. Nije poželjno da donosimo nagle promene i da sprovodimo rigorozne dijete koje podrazumevaju izbacivanje slatkiÅ”a u potpunosti. Osim fizičkog, jako je bitno da sačuvamo i svoje psihičko zdravlje a to nećemo postići ukoliko se mučimo i izlažemo ekstremnim merama. Stoga, svakodnevno dozvolimo sebi red visokokvalitetne tamne čokolade od 75% i viÅ”e kakao delova. Ukoliko znate da vam je tako neÅ”to ā€œdozvoljenoā€ i da vas čeka svaki dan, manje su Å”anse da posustanete i pojedete pet parčića torte.


11. UNOSITE VITAMIN D

Ako postoji jedan dodatak ishrani koji većina ljudi treba da uzima u ovo doba godine, onda je to vitamin D. Neophodan je za očuvanje miÅ”ićnog tkiva. Namirnice bogate vitaminom D su losos, tuna, mleko obogaćeno vitaminom D, jaja, žitarice. Pre nego Å”to se odlučite za bilo koji vid suplementacije, neophodno je da odradite analize i proverite da li vam je suplementacija potrebna tj. da li ste u deficitu (u ovom slučaju putem krvi proverite vitamin D)



12. PRIMENJUJTE PRAVILO 80%

Jedite dok ne osetite da je vaÅ” stomak 80% pun, a zatim prestanite. U Japanu se ova metoda naziva hara hachi bu, Å”to otprilike znači ā€žjesti dok ne napunite osam delova (od deset)ā€œ. Zapamtite, kasnije uvek možete ponovo da jedete.



13. SMEJTE SE

Sezona praznika se odnosi na vreme provedeno sa prijateljima i porodicom a samim tim i puno zabave i smeha. Istraživanja sprovedena u ā€œInternational Journal of Obesityā€ pokazala su da iskreni smeh može prouzrokovati 10 do 20% povećanja bazalne potroÅ”nje energije u mirovanju. Možda zvuči neverovatno ali smeh svakako nije na odmet a pozitivna energija može samo da privuče joÅ” viÅ”e pozitivnih događaja.

2,559 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page