top of page

13 NAMIRNICA KOJE POMAŽU U OTKLANJANJU NADUTOSTI


Iako sve vrste nadimanja stvaraju neugodan osećaj, postoje različite vrste nadutosti i ne stvaraju se na isti način. Postoje dve različite vrste: nadutost usled prisustva viška gasova i nadutost usled prisustva viška vode.


Nadutost izazvana viškom gasova dešava se nakon konzumiranja određene hrane. To su u većini slučajeva pasulj, mlečni proizvodi, krstašice kao što su brokoli i karfiol ili masna i teška hrana. Ipak, svi smo veoma različiti pa neke namirnice koje mogu izazvati gasove kod jedne osobe ne izazivaju kod druge.


Nadutost izazvana zadržavanjem vode čini da se osećamo naduto u celom telu a ne samo u predelu abdomena. Pokreću je hormonalne promene tokom PMS-a i menstrualnog ciklusa, dehidratacija ili konzumiranje velike količine slane hrane a nedovoljno kalijuma i vode. Većina ljudi sa našeg podneblja prekomerno konzumira so uz nedovoljno konzumiranje kalijuma, minerala koji se nalazi u voću i povrću i koji pomaže u ravnoteži natrijuma. Ako konzumirate puno industrijski obrađene hrane, gotovnih kupovnih obroka, brze ili restoranske hrane, postoji velika šansa da konzumirate previše natrijuma, što uzrokuje zadržavanje tečnosti i stvara osećaj nadutosti.


Bez obzira na uzrok nadutosti, dobra vest je da se nje brzo možemo rešiti unosom ovih 13 namirnica:


1. ĐUMBIR

Đumbir je jedan od najstarijih biljnih lekova. Antiinflamatorna svojstva đumbira čine čuda protiv nadimanja i gasova. Đumbir sadrži digestivni enzim zvan zingibain, koji pomaže telu da razgradi proteine.

Takođe ima dobar opuštajući efekat na naša creva, smanjujući upalu u debelom crevu, što pomaže da hrana koju konzumiramo lakše prolazi kroz digestivni sistem, a zauzvrat smanjuje nadimanje i gasove koje osećamo. Uživajte u toploj šoljici domaćeg čaja od đumbira pre, tokom ili posle obroka.



2. LIMUN

Stari trik sa vodom sa limunom zapravo funkcioniše. Limunov sok je po kiselosti veoma sličan stomačnim sokovima za varenje tako da može pomoći u ublažavanju nadutosti i drugih simptoma lošeg varenja. Ako redovno pijete limunov sok, udvostručujete hidrataciju i dobijate kiseline koje će pomoći vašem gastrointestinalnom traktu da brže funkcioniše.


3. AVOKADO

Avokado je odličan izvor kalijuma i antioksidanata koji smanjuje nadimanje. Posle prazničnog vikenda, mnogi misle da treba da izbalansiraju ishranu uvrštavanjem celera i zelene salate, ali avokado je namirnica bogata hranljivim materijama koja će vam pomoći da se osećate zadovoljno, tako da ne budete gladni dok pokušavate da se vratite u kolosek.


4. KRASTAVAC

Krastavac sadrži puno vode koja nam pomaže da ostanemo hidrirani što je odlično za uklanjanje viška vode iz ćelija i gasova iz našeg GI trakta. Štaviše, krastavci sadrže sumpor i silicijum, koji deluju kao blagi prirodni diuretik koji nas tera da izbacujemo tečnosti.


5. ŠPARGLE

Amino kiselina asparagin u špargli je još jedan poznati diuretik koji pomaže u smanjenju zadržavanja vode. Špargle takođe sadrže prebiotička vlakna koja su dobra za probiotike u crevima i održavanje rada našeg digestivnog trakta.


6. KIVI

Ovi mali moćni plodovi sadrže još jedan enzim, aktinidin, koji pomaže da se ubrza varenje. Samo dva kivija su takođe odličan izvor kalijuma i vlakana koji pobeđuju nadimanje — sa samo 90 kalorija.


7. BATAT

Još jedna namirnica bogata kalijumom koja se bori protiv zadržavanja vode izazvane natrijumom: batat. (Osim toga, sadrže antioksidans beta karoten, koji podržava vid i zdravlje organa). Ispecite slatki krompir i prelijte ga sa kašičicom maslinovog ulja ili grčkog jogurta, dodajte pečene kockice u salate, napravite pire ili pomfrit i poslužite ga uz meso ili ribu.



8. SPANAĆ

Sa visokim sadržajem antioksidansa za jačanje imuniteta i za borbu protiv upale, spanać je sa pravom stekao reputaciju superhrane. Najviše vlakana ćemo iskoristiti ako jedemo sirovi spanać, ali kuvanjem ćemo lakše povećati unos.


9. OVSENE PAHULJICE

Sve žitarice od celog zrna sadrže vlakna koja pobeđuju nadimanje, ali ovsena kaša bi mogla da bude sjajan primer. Ako ih konzumiramo ujutru, pomoći će nam da brže pokrenemo creva, tako da ćemo se osećati bolje ceo dan. Dodajte ovsenim pahuljicama seckane orašaste plodove, niskomasne mlečne proizvode i voće za dodatni unos vlakna i proteina.


10. CELER

Koren celera je moćno sredstvo za borbu protiv zadržavanja vode i nadimanja jer sadrži jedinjenje koje deluje kao diuretik. To vas tera da izbacujete tečnost iz organizma pa može pomoći kod nadimanja usled viška vode. Koren celera isecite na kockice i prodinstajte sa majčinom dušicom i lukom, izgnječite u supu ili ispecite i ispecite u rerni kao „šnicle“.



11. ANANAS

Još jedno voće sa visokim sadržajem vode-ananas, sadrži digestivni enzim koji se zove bromelain. Smatra se da bromelain pomaže u varenju, razgrađujući proteine u stomaku koji inače mogu izazvati nadutost. Ubacite ananas u jutarnji smoothie ili uživajte u par kriški za vreme popodnevne užine.


12. PARADAJZ

Kada je u pitanju nadutost usled viška vode, konzumiranje više tečnosti je ključno. Paradajz je još jedno povrće sa visokim sadržajem vode. Možda zvuči kontradiktorno, ali istina je da tečnost izbacuje tečnost. Iseckajte paradajz na kriške, napravite salsu ili ga dodajte u sendviče. Pošto toplota isparava vodu iz paradajza i razgrađuje njegova vlakna,najbolje je da se konzumira sirov.


13. GREJP

Grejpfrut je pun vode (i takođe je dobar izvor vlakana) koji pomaže našem GI traktu da pravilno funkcioniše.

Koristite grejpfrut da obogatite salate i smutije, poslužite ga uz piletinu, napravite voćnu salatu ili ga jednostavno jedite za užinu.






Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page