top of page

10 NAMIRNICA ZA KONTROLU I SNIŽAVANJE ŠEĆERA U KRVI


Određene namirnice izazivaju veliki skok šećera u krvi dok druge mogu da ga kontrolišu ili čak spuste. Mnoge osobe koji pate od insulinske rezistencije ili dijabetesa godinama greše pre nego što otkriju šta im odgovara.


Planiranje i priprema obroka unapred smanjiće verovatnoću grickanja između obroka, konzumiranje nezdrave hrane i pomoći će da uštedimo vreme i energiju tokom nedelje.


Ovo je 10 najboljih namirnica za kontrolu i snižavanje šećera u krvi:



1. NESKROBNO POVRĆE

Povrće bez skroba je jedna od najboljih namirnica koje osobe sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom mogu jesti. Ne samo da je zasitno već je i puno esencijalnih vitamina i minerala koji pomažu u regulisanju šećera u krvi. Budući da je reč o celovitim namirnicama sa niskim sadržajem prirodnih šećera i visokim udelom vlakana, može da se konzumira u velikim količinama bez brige o skoku šećera u krvi. Najbolje je birati sveže, konzervisano ili smrznuto povrće bez dodate soli, šećera i soseva.

U ovu grupu spadaju:

Artičoke

Špargle

Brokoli

Kupus

Karfiol

Celer

Krastavac

Pečurke

Masline

Luk

Paradajz

Tikvice



2. ZELENO LISNATO POVRĆE

Iako zeleno lisnato povrće spada u neskrobno povrće, ipak zaslužuje svoj odeljak. Lisnato povrće je prepuno hranljivih materija i ima manje svarljivih ugljenih hidrata od drugog povrća. To znači da se nivo šećera u krvi neće mnogo povećati bez obzira na pojedenu količinu. Neko od najboljeg lisnatog povrća koje možete uključiti u svoju svakodnevnu ishranu su spanać i kelj, jer imaju visok nivo vitamina C. Vitamin C pomaže kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Zeleno lisnato povrće takođe sadrži specifične antioksidante.




3. MASNA MORSKA RIBA

Bez obzira da li imate insulinsku rezistenciju ili dijabetes ili ste potpuno zdravi, masna morska riba treba da bude deo svačije ishrane. Masna morska riba je jedna od najzdravijih namirnica koju možemo konzumirati i ima bezbroj benefita. Masne ribe poput lososa, haringe, sardina i skuše daju nam značajnu količinu omega-3 masnih kiselina DHA i EPA, koje mogu pomoći u zaštiti srca od potencijalnih komplikacija dijabetesa. DHA i EPA štite krvne sudove, smanjuju upalne procese i poboljšavaju funkciju arterija. Pošto se rizik od srčanih bolesti i moždanog udara skoro udvostručuje ako osoba ima dijabetes, uključivanje masne ribe u ishranu može smanjiti šanse za ozbiljne komplikacije. Osim toga, masna morska riba je odličan izvor proteina koji će pružiti dug osećaj sitosti pa je poželjna u ishrani osoba koje žele da smršaju.



4. ORAŠASTI PLODOVI

Orašasti plodovi imaju visok nivo vlakana i većina ima malu količinu svarljivih ugljenih hidrata, tako da neće podići nivo šećera u krvi. Međutim, važno je razlikovati određene vrste orašastih plodova jer neki od njih imaju visok nivo svarljivih ugljenih hidrata. Najbolje vrste orašastih plodova za dijabetičare su badem, orah, brazilski orah, indijski orah, lešnik, pekan orah i pistaći. Ako ste na dijeti, obavezno konzumirajte orašaste plodove u umerenim količinama. Iako su bogati zdravim mastima, i dalje su jako kalorični pa ne treba preterivati.




5. JAJA

Jaja su takođe odličan izvor zdravih masti koje su korisne u kontroli šećera u krvi. Ona zapravo mogu poboljšati osetljivost na insulin dok istovremeno pružaju antioksidativne prednosti koje pomažu u smanjenju količine slobodnih radikala u telu i štite od bolesti. Bitno je da se jaja konzumiraju cela jer se u žumancima nalazi većina hranljivih materija.



6. SEMENKE

Poznato je da određene vrste semenki kontrolišu nivo šećera u krvi. Dve najbolje vrste semenki kod osoba sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom su čia i laneno seme. Čia seme je prepuno vlakana, ima malo svarljivih ugljenih hidrata i snižava nivo šećera u krvi.

Laneno seme je takođe korisno jer može pomoći u poboljšanju kontrole šećera u krvi, smanjenju rizika od srčanih oboljenja i smanjenju šanse za moždani udar. Pošto se laneno seme teško apsorbuje, najbolje je konzumirati mleveno seme.



7. NERAFINISANA BILJNA ULJA

Ekstra devičansko maslinovo ulje ima bezbroj zdravstvenih prednosti. To je jedno od najefikasnijih ulja za smanjenje rizika od srčanih oboljenja i sadrži brojne antioksidante koji pomažu u smanjenju upala, štite ćelije i snižavaju krvni pritisak. Neka vaš izbor bude čisto ekstra devičansko maslinovo ulje kako biste dobili sve zdravstvene benefite. Koristite ga za salate, marinade, pripremajte meso, ribu i povrće na niskim i umerenim temperaturama.

Druga prirodna biljna ulja koja pomažu u kontroli šećera uključuju kokosovo ulje, ulje avokada i ulja od orašastih plodova.



8. JABUKOVO SIRĆE

Jabukovo sirće je veoma popularno i to sa dobrim razlogom. Fermentisana sirćetna kiselina pomaže u poboljšanju osetljivosti na insulin, snižava nivo šećera u krvi i smanjuje reakciju šećera u krvi za čak 20% kada se kombinuje sa obrocima koji su bogati ugljenim hidratima. Zbog visoke kiselosti jabukovog sirćeta, najbolje je da se supena kašika sirćeta pomešana sa vodom da ne bi oštetili zube i sluzokožu želuca.



9. CIMET I KURKUMA

Začini su veoma moćni, posebno kada je u pitanju kontrola šećera u krvi. Da bi se postigli najbolji rezultati, cimet i kurkuma treba da se konzumiraju svakodnevno.

Cimet se može dodati gotovo svoj hrani i piću kako bi se poboljšao ukus. Pokazalo se da cimet pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi, poboljšava osetljivost na insulin i smanjuje nivo hemoglobina.

Kurkuma smanjuje upale i nivo šećera u krvi, smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti i koristi zdravlju bubrega. Da biste aktivirali korisni sastojak-kurkumin, pomešate kurkumu sa crnim biberom.




10. JAGODE

Ako vam se jede nešto slatko, najbolje je da jedete jagode. Jagode su pune antioksidansa i pokazalo se da smanjuju nivo holesterola i insulina nakon obroka. Ako niste ljubitelj jagoda i želite da uključite svakodnevno voće u svoju ishranu, najbolje je da odaberete maline, borovnice ili kupine, koje imaju manji sadržaj šećera od drugog voća.

3,885 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page